Sex timmar målning idag! Alla steg inklusive post-shading är klara, det som är kvar är klarlack och sen dekalerna såklart. Jag ger en ingående beskrivning av allting i bildgalleriet, samt en mindrre novell som sammanfattning =)

 Bildgalleri

  • IMG_3360
  • IMG_3361
  • IMG_3362
  • IMG_3363
  • IMG_3364
  • IMG_3365
  • IMG_3366

 Sammanfattning

 

"Nu ser det ju ut som en riktig F-16! Det här blir hur bra som helst!"

 

Totalt har jag idag spenderat cirka sex timmar med målningen. Utgångsläget var ett pre-shadat flygplan. Jag började med undersidan, stabilisatorer samt klaffar. Jag målar undersidan med Vallejo Model Air 71049 Medium Sea Grey. Instruktionerna säger Light Ghost Grey, men eftersom planet är från 2007 så är det målat i två-tons camouflage, inte tre-ton som förr. Faktum är att F-16 plan byggda efter 1997 lär målas tre-ton från fabrik, men ute i tjänst så målas planen i två-ton. Det säger proffset Phil Flory i alla fall och då tror jag på det. De referensbilder jag har av varianten jag bygger visar ett två-tons kamouflage. Även området runt cockpit målas Medium Sea Grey, samt vapenrälsarna längst ut på vingarna.

Normalt är Vallejo Model Air lämplig att spraya utan förtunning, färgen är anpassad för airbrush. Men jag vill ha mer kontroll över hur mycket pre-shading som syns och vill kunna bygga upp effekten. Med en tunnare blandning riskerar man inte heller att helt täcka över pre-shadingen eftersom färgen är mer genomskinlig. Färgen är mer förlåtande kan man säga. Jag blandar 50/50 thinner med färg och sänker lufttrycket till 20 PSI. Viktigt att blanda noggrant för att undvika färgproblem.

Jag börjar inte med att lägga ett blött lager direkt, eftersom jag inte har lagt grundfärg så målar jag mot bar plast. Därför lägger jag en torr "dimma" över planet så att kommande färglager har något att greppa i. Nästa lager blir blötare, jag går ganska nära med airbrushen, cirka fem centimeter. Sprutbilden med 20 PSI tryck är inte så stor och för att färgen inte ska torka i luften på väg till modellen så håller jag ett kortare avstånd. Jag håller modellen i en vinkel som gör att jag ser hur färgen lägger sig på modellen, färgen ska vara fuktig/blöt när den ligger på ytan för bästa ytfinish. Jag öppnar upp luftmunstycket rätt bra och lägger ett  "blött" lager, utan för den skull helt dränka ytan med färg. Det är viktigt att alltid hålla sprutan i rörelse och måla med mjuka rörelser för att undvika rinnande färg.

Eftersom jag målar med halvfull 5ml kopp för att undvika spill, så får jag fylla på med mer färg efter halva undersidan har målats. Jag tar och blåser igenom sprutan med thinner, skruvar av färgkoppen och torkar av insidan, lite mer thinner blåses igenom och sen blandar jag en ny blandning och sprayar vidare. Jag tar mig den extra tiden att rengöra på detta sätt mellan påfyllningarna just för att undvika att färg torkar eller klumpar sig inne i sprutan. Det lönar sig i längden med sparad tid som kanske annars måste spenderas med att slipa ner ett ojämnt färglager och andra besvär som kan ge oväntad huvudvärk.

"Artistisk frihet i ett nötskal"

När all färg ligger på plats låter jag modellen torka i en kvart och fortsätter sen med post-shading. Jag droppar i tre-fyra droppar vitt i färgkoppen med befintlig färg och blandar noggrant. Jag tillsätter lika många droppar thinner och sänker lufttrycket till ca 17 PSI. Jag vill ju kunna behålla kontrollen med god precision utan att få "spindel-ben". Tanken är att den ljusare tonen ska smälta in i det undre färglagret. Detta är känt som "post-shading" och ger effekten av ett slitet och lite blekt yttre. Det ger dessutom en bra skalaeffekt och mindre kontraster.

Med den ljusare nyansen går jag över insidan av paneler och "spottar" lite på måfå. Stora ytor såsom vingarna post-shadas genom att måla ringar och åttor i olika kombinationer helt på måfå, mest så det inte ser ut som ett mönster. Jag håller mig borta från panellinjerna, dessa kommer ju att få en wash senare och ska då istället framhävas av pre-shadingen. Jag är ganska försiktig med post-shadingen, jag vill bara ha en liten variation av nyansen. Här behöver man inte ha bråttom, jag ställde ner sprutan ett par gånger och tog en titt på resultatet från lite olika vinklar och i olika ljusvinklar, ser det rätt ut? Är effekten balanserad? Rätt nyans?  Hittils ser allt okej ut och jag fortsätter tills hela undersidan och området runt cockpit är klart.

Jag funderade på om jag skulle målat noskonen först och sedan maskerat av den, jag valde att vänta med det. I efterhand skulle jag valt att måla noskonen först, maskerat av den och sen målat resten. Anledningen är att nosen är konformad och maskeringstejp som ska maskera mot en mindre diameter har en tendens att behöva sträckas och blir ofta skrynklig, med en ojämn linje som följd.  Därför är det bättre att maskera från litet till stort, då maskerar man mot en större diameter och tejpen skrynklar sig inte. Därför tar jag och målar noskonen, maskerar av den och målar den yta som blivit överpsprayad med Medium Sea Grey.

"Rätt nöjd med min insats faktiskt"

Färgnyansen på noskonen är ingen exakt vetenskap, detta eftersom noskonen i verkligheten är målad med en färg som ger en gummi-liknande yta. Denna yta drar till sig föroreningar från luften och marken och blir med tiden mörkare och mörkare. En liknelse kan vara snö vid vägkanten av en motorväg som efter ett tag nästan är helt svart av avgaser. Jag utgår från Medium Sea Grey 71049 och tillsätter en till två droppar svart. Nyansen blir något mörkare, jag vill bara ha en svag nyansskillnad och detta blir perfekt. Artistisk frihet i ett nötskal.

Efter ha låtit färgen torka cirka en halvtimme, ungefär så lång tid det tar för mig att rengöra sprutan Wink, så är det dags för den mörkare nyansen på resten av ovansidan. Jag maskerar de delar som inte ska ha mörkgrått på sig, bland annat vapenrälsarna längst ut på vingarna. Färgen jag använder är Vallejo Model Air 71053 Dark Sea Green, vilket är ett perfekt matchning för Gunship Gray. Jag späder på samma sätt som tidigare. Den mörkare nyansen gör att pre-shadingen är svårare att se, så jag håller tillbaka lite på avtryckaren. Jag jobbar mig från bakdelen och framåt.

Jag målar fram till bakkanten av cockpithuven och stannar sen för att titta på instruktionerna. Nu ska den lilla "bulan" eller halvcirkeln målas. Instruktionerna visar att halvcirkeln ska gå en bit in under cockpithuven. Jag förtunnar färgen med ett par droppar thinner och sänker lufftrycket till cirka 15 PSI, jag vill ha utökad kontroll och vill kunna gå riktigt nära med sprutan för en fin linje. Den vänstra sidan blir utmärkt, men den högra hamnar lite för långt fram mot nosen. Jag fixar det med lite Medium Sea Grey och ser till att formen på halvcirkeln ser rätt ut. Även det ett extra moment, men väl värt det.

Dags för post-shading även här. Jag tillsätter några droppar thinner och ett par-tre droppar vitt och sätter igång. Jag ser till att komma ihåg att måla klaffarna och stabilisatorerna också, det är lätt att glömma dem när de inte sitter på planet. Samma med extratankarna, jag glömde inte dem heller. Rätt nöjd med min insats faktiskt. Som avslutning lägger jag ett par tunna lager över hela den målade ytan för att allt ska smälta samman lite bättre och minska kontrasterna.

Sådärja, nu börjar det likna något! Sista delen blir att måla den vertikala fenan. Denna ska målas helt svart och jag kör med Vallejo Model Air 71057 Black, förtunnad 50/50. Dock blir kontrasten med en nattsvart fena rätt stor mot resten av flygplanet och även om den är målad så i verkligheten så vill jag ge den lite variation och lite djup, skalaeffekt rent utav. Jag tar därför och och blandar ett ett par droppar Vallejo 71048 Dark Sea Grey i den svarta färgen och mixar om. Sen post-shadar jag som vanligt, detta ger en lite mer dämpad svart nyans som inte skriker "SVART!".

Efter att ha låtit all färg torka en timme så asvmaskerar jag ocsh sätter sen ihop delarna, klaffar, stabilisatorer och fena på plats. Nu ser det ju ut som en riktig F-16! Det här blir hur bra som helst!

Det här var kul och nu är vi på god väg att få bygget färdigt, nu ser vi fram emot ett par lager klarlack, wash och sen dekaler. Tack för att du hängt med, vi ses snart igen! Bilderna får tala för sig själva.