Detta är generella och praktiska råd för dig som tänker köpa airbrush. Det finns ett enormt utbud av utrustning och det kan vara svårt att veta vad man ska leta efter. Tipsen nedan är inte på något sätt heltäckande, men ger praktiska och konkreta råd, speciellt för dig som köper airbrush för första gången.

 

 Välj ett etablerat märke som ger kvalité

Köper du en bra airbrush från början kan du fokusera mer på målningsteknik och slipper kämpa mot en strulande airbrush som i slutändan kanske hamnar på hyllan. Tips på märken: Harder&Steenbeck, Iwata, Sparmax.

Single-action eller Dual-action?

Personligen rekommenderar jag en dual-action airbrush. Anledningen är att den ger bättre kontroll av färgmängd under målning. Du kan med avtryckaren bestämma hur mycket färg som kommer ur munstycket. Det ger flexibilitet vid frihandsmålning. Single-action passar bra om stora ytor ska målas utan större precision, såsom vid grundmålning, eller om man uteslutande använder målningsmasker som förhindrar överspray. Med single-action så ställer man nålen i ett fast läge för en bestämfd färgmängd. Nålen kan förstås justeras efterhand, men kräver tvåhandsgrepp och ett avbrott i målningen. Myten om att single-action är bäst för nybörjaren är i mitt tycke missvisande. Jag började med en single-action som första airbrush, men blev frustrerad med att hitta rätt läge för nålen och justeringen är klumpig, vilket stör arbetsflödet. Dual-action är intuitivt och inte alls svårt efter lite träning. Flexibiliteten vinner, alla gånger.

Nålstorleken är inte så viktig som man tror

Tanken är att med en mindre nålstorlek så kan man måla de finaste och tunnaste linjerna. Man kan få fina linjer med en nål på 0.4mm genom att förtunna färgen mer, sänka lufttrycket och gå närmare modellen. En bra universell storlek är 0.3mm, speciellt för akrylfärger som har större pigment. Fundera också på hur mycket detaljerad frihandsmålning du tänker göra. Målar du bilar eller båtar som ofta bara har en eller ett par färgnyanser så kanske en sprayflaska kan fungera lika bra…

Tänk på priset

Om du är nybörjare och aldrig använt en airbrush tidigare så kan 1.500 kr verka vara mycket pengar. Jag kan dock intyga att när du lärt dig grunderna i tekniken så kommer du inte ångra kostnaden. Med en bra airbrush kan du få den där professionella ytfinishen på dina modeller som man normalt ser i modelltidningar. En bra airbrush, som sköts ordentligt, håller i många år. Engångskostnaden betalar sig själv med de fina modeller du kan skapa.

Behöver jag alla avancerade funktioner?

En något dyrare airbrush har ofta många funktioner, såsom inbyggd justering för lufttryck, låsning av nål och liknande. Detta är bekvämlighetsfunktioner som kan göra livet lättare, men är inte ett krav och funktionerna behöver inte användas. Fundera på om prisskillnaden är värt det, kommer du använda funktionerna? Ska du jobba professionellt inom hobbyn så kan det dock löna sig, med tanke på tidsbesparing och effektivitet.

Fundera på kompressor

För att din nya airbrush ska fungera så behövs det en luftkälla. Jag rekommenderar en kompressor av bra kvalitet som har lufftank, regulator och vattenfilter. En aspekt att tänka på är hur mycket kompressorn låter, speciellt om du bor i lägenhet och du behöver ta hänsyn till grannarna, eller familjen för den delen. Det är lockande att åka till Biltema och köpa en stor men billig kompressor. Dessa är dock inte anpassade för modellhobby. Köp därför en kompressor gjord för användningsområdet. De billigare hobby-kompressorna har oftast inte lufttank utan går konstant och ljudvolymen kan vara ganska hög, dessa kallas för pistång-kompressorer. Avsaknad av lufttank riskerar att luften pulserar ut till airbrushen och kan ge ett ojämnt tryck. En högkvalitativ kompressor bör dock inte uppvisa den problematiken. En kompressor med lufttank fungerar som en hållplats för luften, motorn fyller tanken och sen trycks luften ut därifrån. Det ger ett jämnt lufttryck och motorn behöver inte snurra hela tiden eftersom den stängs av när tanken fyllts upp. När lufttrycket i tanken sjunkit till en viss nivå så startar motorn igen och fyller på tanken. Under hela denna process som hålls bestämt lufttryck ut till airbrushen på en jämn nivå. Lufttrycket ställer man med tryckregulatorn. En större lufttank gör att mer luft får plats och motorn behöver ine starta så ofta för att fylla på tanken.

Eftersom det skapas kondens i luften så är ett vattenfilter viktigt. Filtret förhindrar att vattenkondensen tar sig ut i luftslangen och upp i airbrushen. Vatten i färgen kan förstöra det bästa av målningsjobb. De flesta airbrush-tillverkare säljer även sina egna kompressorer. Oftast är kompressorerna av samma modell, men med tillverkarens logga på sidan. Exempel på märken där bara loggan skiljer är Hansa, Sil-Air och Eurotec. Dessa är utmärkta kompressorer och kostar i runda slängar cirka 4.000 kr. De är tysta, inte riktigt kylskåpstysta, men inga problem för en lägenhet. Det som låter mest är det korta pyset som blir när motorn stänger av tankfyllnaden. De är oljekylda, vilket kan vara en nackdel mot en vanlig kompressor. Likt en bilmotor så behöver olja fyllas på och med jämna mellanrum bytas. Detta kan man göra själv, det är lite jobb men det är hållbart. Blir oljenivån för låg så kan motorn skära ihop, precis som i en bil. Jag har dock kört min olje-kompressor i över tre år utan att behöva fylla på olja och den går som en klocka. Tillverkaren har dock ett rekommenderat intervall, så kolla instruktionsboken för detta. En pistång-kompressor kräver ingen olja och är underhållsfri. Förutom den oftast högre ljudnivån kan detta vara en fördel, speciellt om den även har lufttank.

Färgkopp ovanpå, under, eller vid sidan?

Jag föredrar en airbrush där färgkoppen sitter ovanpå kroppen, en så kallad gravitations-airbrush. Färgen dras naturligt ner i airbrushen som inte kräver så högt lufttryck. Färgkopparna kan skilja i mängden färg de kan innehålla, ett bra riktvärde är 6-7ml stor färgkopp. Då kan du måla ett tag innan du behöver fylla på färg i koppen. Ska du måla stora ytor så kan det vara frustrerande att behöva fylla på färgkoppen stup i kvarten. Då kan en airbrush med en underliggande färgbehållare vara lämplig, dessa kan ta runt 20-25 ml färg. Större färgkopp kan även lämpa sig för t ex grundmålning, då större mängd färg används över stora ytor.

Lock till färgkoppen

Om du väljer en airbrush med färgkoppen ovanpå kroppen, använd gärna ett lock till koppen. Det sparar en hel del spill när färgkoppen är full. Det har hänt mig mer än en gång att jag spillt färg på modellen under målning som sen har fått torkas bort och retuscheras. För de flesta av Iwatas modeller så medföljer ett lock, men för t ex Harder&Steenbeck så får man köpa det som tillbehör.

Tänk på luftslangen!

Köp gärna en luftslang samtidigt som du köper din airbrush. Se till att den passar med gängorna på airbrushen. Ofta finns passande slangar från de olika tillverkarna. Om du köper airbrush-tillverkarens slang så skriver de ofta ut vilka airbrush-modeller de passar till vilket gör valet enkelt. Tänk också på att slangen ska kopplas till en kompressor och gängorna ska då vara rätt i den änden också. Mitt råd är att du hör med butiken om detta. Om du inte köper kompressorn samtidigt, nämn vilken modell av kompressor du tänker köpa så kan butiken säkert hjälpa dig med rätt slang. Det finns standarder för gängstorlekar, såvida det inte är någon exotisk variant. I en del fall kan de “bygga” slangen åt dig, med rätt gängor för utrustningen, speciellt om du köper airbrush och kompressor samtidigt. Det finns även snabbkoppling för luftslang, det vara bekvämt om man har mer än en airbrush som man byter mellan under arbetets gång. Kanske vill du ha snabbkoppling i airbrush-änden med inte i kompressoränden eller tvärtom? En bra butik kan ibland specialbygga slangen med rätt kopplingar efter dina önskemål.

Vad använder jag?
  • Harder&Steenbeck Evolution 2 in 1. Mycket bra airbrush av hög kvalité. “2 in 1” innebär att du får två nålar, en 0,2mm och en 0,4mm, två koppar 2ml/5ml, samt två munstycken för respektive nålstorlek. Airbrushen är lätt att rengöra tack vare färgkoppen som går att skruva av. Går att hitta i de flesta hobbybutiker och det finns ett stort utbud av reservdelar och tillbehör.
  • Iwata Eclipse HP-CS. Nålstorlek 0,3mm. Detta är min primära airbrush, den gör allt jag behöver och lite till. Känslan i airbrushen är mycket bra och alla rörliga delar går mjukt och fint. T ex så är rörelsen i avtryckaren faktiskt mer behaglig än Harder&Steenbeck som kan kännas lite “rå”, i mitt personliga tycke.
  • Iwata HP-B Plus. Likt Iwatan ovan så är det en väldigt fin airbrush. Något lättare i vikt och lite smalare. Denna använder jag primärt för fina detalj-jobb. Nålstorlek 0.2 mm. Färgkoppen rymmer 1.8 ml.
Var kan jag hitta mer information?

Internet är fullt av resurser, men här är några som jag handplockat:

Artikel - Att köpa airbrush (modellbyggeifokus.se, artikel på svenska)