Söndag idag och inspirationen har slagit till och jag tänkte testa ett par grejor jag funderat på. Det första är ett, eller egentligen två, verktyg som kan komma väl till användning. Det är verktyg som underlättar limning med CA-lim. Jag brukar applicera CA-lim med en tandpetare, ofta med bra resultat. Jag läste dock ett tips på florymodels.co.uk (f.d promodeller.com) som fångade min uppmärksamhet. Där nämns två verktyg för exakt applicering av CA-lim. Ett verktyg är helt enkelt en avklippt synål och den andra ett embossingverktyg som har en rund kula i änden, läs mer på länken ovan för detaljer.

Jag satt och letade på onlineshoppar för konstnärsartiklar och hittade ett embossingverktyg på cchobby som verkade bra, även Panduro Hobby har ett liknande.

Det kan bli att jag köper ett par sådana, de verkar bra. Men av en händelse har jag tillverkat en egen, kombinerat med den avklippta synålen. Svårt att beskriva, så läs kommentarerna i bildgalleriet nedan istället, där jag även går igenom en idé att förtunna Milliput-spackel.

 • Bild- Här ser vi mitt limningsverktyg i all sin prakt.
 • Bild - Jag har klippt av öglan på en synål med an avbitare. Doppa änden i lim och kappilärkraften håller kvar limmet.
 • Bild - I andra änden har vi en nål med en kula i ena änden, liknande embossingverktyget ovan.
 • Bild - Handtaget till verktyget har jag gjort av en gammal Tamiya Standard pensel, jag kapade av en bit med en såg och borrade hål i ändarna. Klart!
 • Bild - Jag tänkte göra en förtunnad variant av milliput, ungefär som Mr. Surfacer. Jag tänkte ha blandningen i en tom Vallejo-flaska. Hur det gick? Fortsätt läsa..
 • Bild - Milliput är ett två-komponents epoxy bestående av två stavar med epoxy varav den ena är härdare. Jag kapar till en bit.
 • Bild - Och en motsvarande bit av härdaren.
 • Bild - Nu ska de två delarna mixas ihop. Det gör man genom att knåda degen tills den fått jämn färg. Så här ser det ut innan knådning.
 • Bild - Slutresultat efter cirka fem minuters knådning, en jämn och fin deg.
 • Bild - Jag lägger Milliputen i en kopp och tillsätter vatten, med förhoppning att det ska gå att göra en tunnflytande massa av den som är lätt att applicera som spackel på modeller.
 • Bild - Efter en hel del mixande så börjar ett skum uppstå, det var skumt...kan inte vara bra.
 • Bild - Vi ser också att degen är långt ifrån mjuk och fin, snarare klumpig...
 • Bild - Yuck! Den gulbruna härdaren har separerat från geggan, det ser inte ljust ut för vår fina idé...Nej, så experimentet med förtunnad Milliput funkade inte alls och jag slängde burken. Milliput går fint att forma med vatten när degen sitter på plats, men att blanda i vatten från början funkade inte. Nåja, det var värt ett försök! Limverktyget ser bättre ut och jag kommer testa det inom en snar framtid.

Simple Image Gallery Extended

IMAGE Avsnitt 09 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 13 augusti 2016
Detta videoavsnitt som jag kallar "Mer spackel!" är ganska självförklarande. Vi har limmat ett antal detaljer på byggsatsen som nu behöver...
IMAGE Avsnitt 08 - JA-37 Viggen (Tarangus) - söndag, 07 augusti 2016
Video denna gång i form av bildspel. I detta avsnitt limmar vi en hel del detaljer på flygkroppen. Det blir hjul, balkar, kanonen på undersidan,...
IMAGE Avsnitt 07 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 06 augusti 2016
I detta avsnitt limmar vi färdigt vingarna, med en del besvär som tyvärr krävde spackling. Detta gäller även för motorutblås/kåpa som fick...
IMAGE Recension - MIG-27 - ESCI (1/48) - söndag, 28 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=r0_VkI5mY5I
IMAGE Recension - JAS-39D Gripen - Revell 1/72 - lördag, 27 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=SBDq5s7fJc8
IMAGE Pilot Replicas - J-29F Tunnan - onsdag, 27 juli 2016
https://www.youtube.com/watch?v=UctJADytir0
IMAGE 37 Viggen flygsimulator till PC! - fredag, 31 mars 2017
 DCS - 37 Viggen Visst är det härligt med flygsimulatorer! DCS World (Digital Combat Simulator World) är en gratis flygsimulator med...
IMAGE Nytt i verktygslådan - 26 Aug 2016 - fredag, 26 augusti 2016
Mitt senaste inköp av färger, verktyg och byggsatser. Denna gång blir det Mr. Paint, förtunning, CA-lim, nano-sågar samt en 39 Gripen från...
IMAGE 10 råd inför köp av airbrush - lördag, 09 juli 2016
Detta är generella och praktiska råd för dig som tänker köpa airbrush. Det finns ett enormt utbud av utrustning och det kan vara svårt att veta...

Nytt bygge!

Lansen A32A!

Färdigt bygge!

Eduard MIG-21MF

Nu är den klar!

A-4 Skyhawk!