Här kommer ett tips på hur du enkelt kan tillverka eget spackel som har en rad fördelar jämfört med de traditionella spackeltyper som finns att köpa i handeln. Som vi alla vet är spackling ett vanligt förekommande moment inom modellbygge. På nyare byggsatser med bra passform så kan vi lyckligtvis konstatera att kraven att behöva använda spackel drastiskt minskat. Men i de fall där spackel behövs kan det bli ett frustrerande moment som kan ställa till en del problem. Känner ni igen dessa situationer?

  • "Jag använder spackel på tub, men det är svårt att applicera, det blir för tjockt och jag får slipa en massa efteråt"
     
  • "Aldrig har jag haft en tub spackel längre än ett halvår, sen är det torrt!"
     
  • "Jag har spacklat och slipat, allt ser fint och jämnt ut, men efter en vecka ser jag att spacklet har sjunkit ihop något. Nu är modellen färdigmålad och jag har en tydlig foglinje!"

Visst känner vi igen oss i det?

På senare tid har det dykt upp en del förfinade varianter av spackel, såsom Mr. Surfacer och akrylspackel såsom Perfect Plastic Putty och Vallejo spackel. Dessa är lättare att jobba med, men en del av grundproblematiken kvarstår, varav krympning är ett av de mest framstående problemen.

Vissa förespråkar superlim som spackel. Fördelen är att superlim inte krymper efter torkning. Nackdelen är att superlimmet när det torkat blir hårdare än plasten det applicerats på. Resultatet blir mycket slipning och risken att man förlorar omkringliggande ytdetaljer såsom panellinjer i processen ökar. Man kan motverka detta genom att blanda upp superlimmet med t ex barnpuder för att göra det mer poröst. Men visst måste det finnas ett bättre sätt? Yes, absolut! Vi ska titta på hur vi kan tillverka spackel som har samma egenskaper som plasten vi spacklar. Hur? Vi kollar!

 Så här går det till

Notera! Jag använder gjutramar från en byggsats, vid tester har jag dock märkt att spacklet blir väldigt "trådigt" och svårt att jobba med. Därför rekommenderar jag istället att du använder plastark såsom Evergreen, Plasticard eller dyl.

Steg 1. Tag en nästan tom burk Tamiya Extra Thin-lim, i mitt fall har jag cirka 7mm lim kvar i burken. Vill du ha en större mängd spackel så går det naturligtvis bra att ha mer lim kvar i burken. Det går bra med andra lim-märken av "heta" tunnflytande plastlimtyper såsom Mr Hobby Cement S o dyl, men i detta exempel använder jag Tamiyas lim. Leta reda på några tomma plastramar från en byggsats. Det går även utmärkt att använda t ex Evergreen plastark.

Steg 2. Klipp ner lämplig mängd plastram i mindre bitar.

Steg 3. Släpp ner plastbitana i Tamiya-burken. En bra tumregel är att lägga i så många plastbitar så att de täcks av limmet i burken.

Steg 4. Se till att alla plastbitar kommer i kontakt med limmet. Det går bra att skaka om burken så att limmet kommer åt överallt. Mängden plastbitar bestämmer konsistensen på spacklet; många plastbitar ger ett tjockare, mer trögflytande spackel. Anpassa efter behov. I mitt exempel ser ni att det är rejält mycket mer plast än lim. Det kommer resultera i ett tjockt spackel.

Steg 5. Låt blandningen stå över natten. Plastbitarna kommer att smälta ner i limblandningen och bli till en jämn plastmassa. Det är först då vi ser hur konsistensen på spacklet blivit. Eftersom Tamiya-burken har en praktisk pensel i locket så blir appliceringen av spacklet enkelt. Ska större ytor spacklas kan man förstås använda en större vanlig pensel för applicering.

Steg 6 (valfritt). Jag tyckte mitt spackel blev lite för tjockt och trögflytande, så jag spädde ut blandningen genom att tillsätta lite mer Tamiya-lim med en pipett.

 

Så enkelt är det, ditt eget plastlim-spackel!

 Varför använda denna metod?

  • Vi kan vid tillverkningen enkelt anpassa konsistensen på spacklet genom att justera mängd plast mot mängd lim. Tunn konsistens kan t ex var bra då tunna fogar ska spacklas där en mindre mängd spackel krävs. Tjockare konsistens passar bra då större fogar och glipor ska behandlas eftersom spacklet fyller ut bättre.
     
  • Spacklet krymper inte efter torkning. Anledningen är att blandningen i praktiken är flytande plastmassa med samma egenskaper som byggsatsens plast. Tunnare konsistens sjunker dock ihop mer än en tjockare blandning.
     
  • Spacklet fyller ut fogen på ett jämnt sätt och flyter ut i fogen innan det torkar. Dessutom ger det svetseffekt och gjuts ihop med omkringliggande plastytor. Det ger en stark fog. Faktum är att man i vissa fall kan använda spacklet som vanligt lim och då kombinerat få de bästa egenskaperna av spackel och lim.
     
  • Spacklet är lätt att slipa och har en jämn utfyllnad. Tänk på att tunnare konsistens kan ge luftbubblor vid torkning och kan behöva efterbehandlas med ytterligare ett lager.
     
  • Det går lättare att återritsa eventuellt förlorade panellinjer och ytdetaljer eftersom spacklet gjuts ihop med plastytorna vid torkning. Ett vanligt tub-spackel kan spricka eller ge ett ojämnt resultat vid återritsning då ritsen lätt fastnar i spacklet. Likaså är superlim hårt och svårt att återritsa linjer i.

 Tips!

  • Jag har märkt att styrenplast från plastramar från byggsatser har en tendens att bli "trådiga" när man tar ut penseln ur burken, ungefär som det klassiska skol-limmet som trådar sig i långa längder. Detta är speciellt tydligt vid tjockare konsistens. Evergreen-plastark gav inte denna "trådighet" och kan vara enklare att applicera. Nackdelen är att plastarket är gjort av något mjukare plast. Det underlättar vid slipning, men samtidigt kan det ge oönskade effekter vid återritsning då ritsen har en tendens att gräva ner sig djupare i det mjukare spacklet. Plastark fungerar dock utmärkt i de flesta fall.
     
  • Man kan färga spacklet med några droppar akrylfärg, t ex svart färg. Då blir det lättare att se spacklet, speciellt efter slipning då man lättare ser kontraster mellan spackel och byggsatsens plast.

 Slutsats

Jag kan starkt rekommendera denna typ av spackel. Det har tagit udden av de frustrerande spacklingsmomenten och gjort processen lättare, ofta med ett mycket bra resultat. Beroende på ytan som ska spacklas så finns det naturligtvis begränsningar, tillfällen då det traditionella spacklet fungerar bättre. Det kan t ex vara på större plana ytor där en mjuk övergång mellan ytorna behövs, då kan t ex akrylspackel såsom Perfect Plastic Putty vara ett bättre val. Vissa situationer kräver olika val av spackel. Jag använder dock Tamiya-lim-spacklet mycket vid mina byggen och är väldigt nöjd med resultatet. Testa du också!

//Marcus

IMAGE Avsnitt 09 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 13 augusti 2016
Detta videoavsnitt som jag kallar "Mer spackel!" är ganska självförklarande. Vi har limmat ett antal detaljer på byggsatsen som nu behöver...
IMAGE Avsnitt 08 - JA-37 Viggen (Tarangus) - söndag, 07 augusti 2016
Video denna gång i form av bildspel. I detta avsnitt limmar vi en hel del detaljer på flygkroppen. Det blir hjul, balkar, kanonen på undersidan,...
IMAGE Avsnitt 07 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 06 augusti 2016
I detta avsnitt limmar vi färdigt vingarna, med en del besvär som tyvärr krävde spackling. Detta gäller även för motorutblås/kåpa som fick...
IMAGE Recension - MIG-27 - ESCI (1/48) - söndag, 28 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=r0_VkI5mY5I
IMAGE Recension - JAS-39D Gripen - Revell 1/72 - lördag, 27 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=SBDq5s7fJc8
IMAGE Pilot Replicas - J-29F Tunnan - onsdag, 27 juli 2016
https://www.youtube.com/watch?v=UctJADytir0
IMAGE 37 Viggen flygsimulator till PC! - fredag, 31 mars 2017
 DCS - 37 Viggen Visst är det härligt med flygsimulatorer! DCS World (Digital Combat Simulator World) är en gratis flygsimulator med...
IMAGE Nytt i verktygslådan - 26 Aug 2016 - fredag, 26 augusti 2016
Mitt senaste inköp av färger, verktyg och byggsatser. Denna gång blir det Mr. Paint, förtunning, CA-lim, nano-sågar samt en 39 Gripen från...
IMAGE 10 råd inför köp av airbrush - lördag, 09 juli 2016
Detta är generella och praktiska råd för dig som tänker köpa airbrush. Det finns ett enormt utbud av utrustning och det kan vara svårt att veta...

Nytt bygge!

Lansen A32A!

Färdigt bygge!

Eduard MIG-21MF

Nu är den klar!

A-4 Skyhawk!