Introduktion

Det var bara en tidsfråga innan recensionerna i tidningar och på nätet skulle dyka upp. Sen Tarangus släppte sin JA-37 Viggen på marknaden i december 2014 så har väntan varit stor på att få se ett färdigt bygge. Som ni vet så har jag laddat upp med ett par byggsatser och jag är i startgroparna att sätta igång och bygga. Jag skrev tidigare en egen recension av byggsatsen, där jag tog upp både fördelar liksom nackdelar med byggsatsen. Några av bristerna var uppenbara, men skulle dessa komma fram i övriga recensioner i tidningar och större sammanhang? Skulle recensionerna vara övervägande positiva eller skulle byggsatsen kapas vid fotknölarna? Modellbyggare kan vara krävande, med tanke på de fina byggsatser som släpps av bland andra Tamiya, Hasegawa, Great Wall Hobbies m fl. Konkurrensen är hård, men än så länge är Tarangus först ut med en nytillverkad Viggen i skala 1/48, det ska Tarangus ha en stor eloge för.

Nu har tiden kommit för tidningarna Airfix Model World och Finescale Modeler att sätta klorna i byggsatsen. Jag har läst artiklarna med stort intresse och den recension som överraskar är  den från Airfix Model World, eftersom vi får följa hela bygget från början till slut. Med andra ord en byggrecension som presenteras med många bilder och beskrivningar. Recensionen sträcker sig över flera sidor. Detta till skillnad från Finescale Modelers recension som är mer traditionell, kortare och mer sammanfattande. Jag presenterar förstås även Finescales recension i en separat artikel här på hemsidan.

Vi tar väl och går igenom recensionen från Airfix Model World. Jag hade en tanke att scanna hela artikeln och lägga upp här, men det är copyright-intrång så det skippar jag. Istället tar jag med bilder som är relevanta för recensionen för att ni ska få en bra insikt i hur recensionen är skriven. Jag kommer även att väga recensionens slutsatser med mina egna.

Tidningsnumret är från April 2015 och naturligtvis kan jag starkt rekommendera att ni köper tidningen, det är den väl värd. Jag vet inte om den finns i handeln ännu, eftersom jag är prenumerant så får jag sannolikt den lite tidigare. Men April är inte så långt bort...

 Recension av recensionen...

Recensionen är skriven av Andy Davies och börjar med en snabb genomgång av innehållet i lådan. Det noteras att det finns dubletter av vissa delar, såsom två fenor, två sittbaljor och två katapultstolar, slutsatsen dras att det troligen snart kommer en SK-37. Helt säkert skulle jag säga, annars är Tarangus onödigt generösa med reservdelar. Vidare beskrivs instruktionerna som tydliga och välplanerade, med färginstruktioner för målningsalternativ.

Plasten anses vara av hög kvalitet med fina detaljer. Något jag noterade var att Andy har uppfattningen att detta är en så kallad "short run" byggsats, d vs att den bara ges ut i begränsat antal under begränsad tid. Detta stämmer inte då Tarangus fördröjde släppet just för att göra ordentliga metallformar. Ursprungligen var byggsatsen planerad att vara en begränsad upplaga, men detta ändrades som sagt under vägens gång.

En tidig slutsats ges sen om att byggsatsen var väldigt lättbyggd utan modifieringar, men att cockpit, hjulställ och hjulhus kan förbättras med tredjeparts-tillbehör eller scratchbygge. Tur då att Maestro Models nu börja släppa just detta, i alla fall hjulställ och hjulhus. Cockpit lär väl också dyka upp inom kort. Maestro har gett ut katapultstol för Airfix/ESCI Viggen, men denna är inte kompatibel med Tarangus byggsats utan modifikation. Recensionen belyser även detta faktum.

Bygget börjar sedvanligt med cockpit. Här blir det lite scratchbygge. Katapultstolen ersätts med Neomegas fina stol, denna behöver modifieras för att passa, den är något för hög. En ny instrumentpanel konstrueras av plastark och indikatorer från Airscale. Här fyller Maestros fotoets ut det behovet, så man inte behöver uppfinna hjulet på nytt så att säga. Även reglage ersätts med delar av plastark och sträckt plast.

Passformen anges generellt vara bra, speciellt fogen mellan vinge och flygkropp. Det enda ställe som behövde mer uppmärksamhet var den smala ringen som förlänger kroppen för JA-varianten. En litet steg skapades som behövde slipas ner och detaljer återritsas. Bygget går vidare med montering av motorutloppet, som får beröm för att vara vackert detaljerat. Vidare till luftintagen som har bra passform. Luftgångarnas fogar på insidan behövde slipas för att inte synas inuti luftintaget, helt naturligt i mitt tycke. Intressant att de målar insidan av luftgångarna vita, vad jag vet så är dessa metallrena i verkligheten.

Mer scratchbygge i form av den lilla propellermotorn som fälls ut på sidan av kroppen (RAM turbine). Denna byggs av plastark, men inga bilder ges av denna process.

 Vingar och fena

Eftersom byggsatsen inte har fällbara klaffar och roder, så väljer Andy att modifiera dessa. Klaffar och roder är normalt nedfällda när planet står på marken, så det verkar vettigt. I den stora bakre deltavingen så kapar Andy inte av rodren helt, utan skär istället med hobbykniv så att plasten går att böja ner. Det kräver dock att rodermekanismerna kapas ner och slipas i vinkel.

Vi kommer nu till canardvingarna. Andy identifierar helt korrekt att rodren är felgjutna då den inre panellinjen står nittio grader mot flygkroppen. Han lägger också märke till att motivet på lådan visar den korrekta vinkeln. Bra! Andy ritsar nya linjer i rätt vinkel och ersätter rodren med plastark, detta eftersom det sparar tid jämfört med att slipa och justera byggsatsens delar. Även virvelgeneratorerna vid rodren på canardvingarna ersattes med detaljer tillverkade av plastark. Fjorton stycken rodermekanismer tillverkades också av plastark. Bra öga för detaljer där Andy. Han ser också felaktigheter hur navigationsljusen i ändarna på vingarna sitter placerade. Han flyttade dem från kanterna till den yttersta spetsen bak på vingkanterna.

Dags för fenan, som vi sen tidigare fastställt har fel form, då de främre kanterna av undre- och övre sektionen av fenan ska vara parallella. Även detta påpekas i recensionen som något Tarangus missat. Andy flyttar ner pitotröret 7mm på fenan och ersätter det alldeles för grova röret med en detalj från Master Model. Problemet med vinkeln på den övre delen av fenan löser Andy genom att limma plastark i den främre kanten som slipas till rätt vinkel.

 Hjulställ och hjulhus

Bygget fortsätter med montering av vad Andy beskriver som ett komplicerat byggsteg, huvudhjulställen. Han noterar att hjulställen inte är gjutna i komprimerat läge, såsom de skulle varit då planet står på marken. Han lämnade dock detta oförändrat eftersom det skulle kräva justering av saxlänkar och potentiellt även andra justeringar av hjulstället. I stort passade alla delar bra, men Andy var lite orolig för hållbarheten vid boogie-hjulen, så han ersatte fästpunkterna med mässingspinnar för att hålla hjulen stadigt på plats. Även hjulen är för smala, så dessa fylldes ut med plastark. Även detta en korrekt observation av Andy.

 

 Vapenlast?

Andy påpekar att bristen på vapen, väsentligen inga alls, var ynkligt med tanke på lasten som en Viggen kan bära. Han använder därför två AIM-9 Sidewinder från reservdelslådan (från en Revell Tornado) som modifieras för längre nos och justering av styrroder. Skyflash-robotarna togs från en Tornado F.3. Han valde att måla vapnen i grön övningsnyans, mer exakt Model Master Ogre Green, som var en perfekt matchning mot verkligheten. Det ser onekligen bra ut på bilderna. Även vapenbalkar behövdes för vapnen, dessa togs från en Bronco J-10. Problem fanns med balkarna för Skyflash-robotarna då balkarna var för korta. Här tog Andy delar från Airfix/ESCI-byggsatsen och modifierade dessa. Där ser man, den gamla byggsatsen kommer till undsättning...

 Målningsschema och dekaler

Andy valde att måla modellen i två-tonsgrått. Sannolikt hade lövhögs-kamot sprängt deadline med flera månader, så ett klokt val. Dock var valet av nyanser inte helt lätt. Andy tog hjälp av IPMS Stockholm korsreferens med FS-nyanser. Valet föll på Gunze Sangyo H307 och H308. Om jag inte minns fel så är det just dessa nyanser som står i bygginstruktionerna, eller? Innan målning grundmålas modellen med Alclads Grey Primer, som jag tycker kan vara ett bra val då det ger en ordentlig bas för akrylfärgen. Inga målningsmasker användes, frihands-airbrushing i all ära och i mitt tycke ser slutresultatet mycket bra ut. Även vädringen är gjord på ett smakfullt sätt som ger det där råa utseendet som Viggen har.

Dekalerna anses ha utmärkt kvalitét, men tydligen saknade dekalarket några av de små textmärkningarna. Inte så att det var luft i arket, de fanns helt inte med. Han ersatte dessa smådekaler med alternativ från Two Bobs. Andy anmärker också på att några av de mindre textdekalerna är tryckta i svart. då originalen ska vara i lätt blekt grön nyans. Jag antar att han använt bildreferenser. De stora orangea siffrorna på vingarna ersattes med de från Airfix/ESCI byggsats. Andy ville ha orange-färg och inte de röda day-glo färgerna som Tarangus har på sina dekaler. Återigen den gamla byggsatsen till räddning...

 Sammanfattning och slutord

Andy sammanfattar recensionen med att berömma Tarangus för en bra byggsats. Bygget tog lite längre tid än han först beräknat, detta p ga de modifieringar som behövde göras. Andy tycker att bygget var ett nöje och det är ju ett gott betyg till Tarangus. I slutändan ser det ut som en Viggen, det säger väl det mesta. Referensmaterial som användes var Airdoc Swedish Viggens, Jan Jörgensens Saab 37 Viggen The Ultimate Portfolio samt Saab 37 Viggen Walkaround av Squadron Signal.

 Mina reflektioner över byggrecensionen är att här får vi en grundlig och ärlig genomgång av hur det är att bygga modellen. Som jag påpekade i min egen recension så har byggsatsen en rad felaktigheter, ganska uppenbara sådana i vissa fall, såsom tjockleken på huvudhjulen samt vinkeln på fenan. Kul att se att Andy korrigerade dessa missar. Jag antar att Maestro snart kommer ut med resin-delar som fixar dessa fel. Nu kliar det ordentligt i mina fingrar att komma igång med mitt eget bygge...

 En trevlig touch i tidningen är att efter recensionen kommer ett fylligt reportage med historia om Viggen, med fina bilder och bra text, kolla in det!

//Marcus

 

IMAGE Avsnitt 09 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 13 augusti 2016
Detta videoavsnitt som jag kallar "Mer spackel!" är ganska självförklarande. Vi har limmat ett antal detaljer på byggsatsen som nu behöver...
IMAGE Avsnitt 08 - JA-37 Viggen (Tarangus) - söndag, 07 augusti 2016
Video denna gång i form av bildspel. I detta avsnitt limmar vi en hel del detaljer på flygkroppen. Det blir hjul, balkar, kanonen på undersidan,...
IMAGE Avsnitt 07 - JA-37 Viggen (Tarangus) - lördag, 06 augusti 2016
I detta avsnitt limmar vi färdigt vingarna, med en del besvär som tyvärr krävde spackling. Detta gäller även för motorutblås/kåpa som fick...
IMAGE Recension - MIG-27 - ESCI (1/48) - söndag, 28 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=r0_VkI5mY5I
IMAGE Recension - JAS-39D Gripen - Revell 1/72 - lördag, 27 augusti 2016
https://www.youtube.com/watch?v=SBDq5s7fJc8
IMAGE Pilot Replicas - J-29F Tunnan - onsdag, 27 juli 2016
https://www.youtube.com/watch?v=UctJADytir0
IMAGE 37 Viggen flygsimulator till PC! - fredag, 31 mars 2017
 DCS - 37 Viggen Visst är det härligt med flygsimulatorer! DCS World (Digital Combat Simulator World) är en gratis flygsimulator med...
IMAGE Nytt i verktygslådan - 26 Aug 2016 - fredag, 26 augusti 2016
Mitt senaste inköp av färger, verktyg och byggsatser. Denna gång blir det Mr. Paint, förtunning, CA-lim, nano-sågar samt en 39 Gripen från...
IMAGE 10 råd inför köp av airbrush - lördag, 09 juli 2016
Detta är generella och praktiska råd för dig som tänker köpa airbrush. Det finns ett enormt utbud av utrustning och det kan vara svårt att veta...

Nytt bygge!

Lansen A32A!

Färdigt bygge!

Eduard MIG-21MF

Nu är den klar!

A-4 Skyhawk!